tillbaka till index

"Cestemoon"S*Sagastar's uppfödning av

Heliga Birma

HELIG BIRMA - KATTEN MED VITA TASSAR

Den himalayatecknade katten har vita tassar, s.k. sockor. Kattens päls är mjuk med silkeslen struktur och lättskött. Birmans päls har ett ljust, gyllene skimmer. Birmans maskfärg finns på ansiktet, öron, ben och svans. Runt halsen växer sig pälsen till en yvig krage. Birman har mellanstor kroppsbyggnad. Kattens tassar är rent vita, och på baksidan av bakbenen fortsätter det vita upp mot kattens knäled, i s.k "kilar". Birmans huvud är kraftigt och öronen är ganska små, näsan är mellanlång. Ögonen har en ren djupblåfärg. Svansen är av medellångd och välpälsad.
Godkända maskfärger är brun, blå, chocklad, lila, röd och creme. Dessa fårger finns även som tabbymaskfärgvarianter. Sköldpaddsfärgvarianter är brun, blå, choklad och lila.
Till lynnet är den heliga birman vänlig och lung, och också mycket social. Birman är renlig av sig, anpassar sig bra till andra djur och trivs i familjen. Birman är en nyfiken katt, som är intresserad av allt, som ägaren gör. Birman är lekfull men ganska tystlåten. Den njuter av att vara med människor och trivs också bra i stadslägenheter. På grund av sitt lynne trivs katten bra i barnfamiljer.
Birman sköter sin päls själv och pälsen tovar sig inte. Man borde i alla fall kamma pälsen då och då. Det är bra att tvätta pälsen två gånger om året. Utställningskatten behöver mera skötsel.
Om du är intresserad av den heliga birman kan du ansluta dig till Birmasällskapet. Nedan lite info.


Källa: Finska birmasällskapets informationblad.

Birmasällskapet är en svensk rasförening öppen för alla Birmaintresserade. Medlemsavgiften för 2008 är 225 kr. För nya medlemmar kostar första året endast 125 kr! Postgironumret: Svenskt, 39 59 4 -7
Norskt pg 080-6190 6933

Besök också: BIS hemsida


Söt bild. Tycker inte du det...?Se vidare på Brandmannasidan..

Adelaide, brunsköldpadd hona.

Flera konst-katter finns HÄR


Här poserar Enya. Nästan 9 mån. gammal sköldpaddafröken.

Till första sidanindex

Här samma katt; S*SagaStar's Angel of my heart (Enya), 2 veckor

Foto Eivor Rasehorn


tillbaka till Första sidan I Uppfödning I Mera om oss I Fotogalleri 1 I Fotogalleri 2 I Ungarnas stamtavlor I Legenden om Heliga Birman I Länkar I Konstbilder I Utställningsresultat I